Can't install manjaro

I have tried to install different iso of manjaro KDE, GNOME but I get the same error

O Error en la nstalación
“Error Boost.Python en el proceso ““bootloader””.”

Command ‘grub-install -targetax86_64-efi -efi-directory•/boot/efi -bootloader-id•Manjaro -force’
returned non-zero exit status 1. tnstalling for x86_64-efi platform.
grub-install:error:/boottefi doesn’t look like an EA partition.

Traceback:
“Flle “”/usr/llb/calamares/modules/bootloader/maln.py’’, llne 477, ln run prepare_bootloader(fw_type)”
“Flle “”/usr/llb/calamares/mod ules/bootloader/maln.py”", llne 449, ln prepare_bootloader lnstall_grub (efl_d lrectory, fw_type)"
"Flle “” ', llne 5, ln "

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

boot on USB iso manjaro
open a terminal and returns

inxi  -Fza
test -d /sys/firmware/efi && echo efi || echo bios
sudo efibootmgr -v
sudo parted -l 
1 Like

inxi -Fza
System:
Kernel: 5.10.30-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=es tz=UTC
misobasedir=manjaro misolabel=MANJARO_GNOME_2102 quiet
systemd.show_status=1 driver=free nouveau.modeset=1 i915.modeset=1
radeon.modeset=1
Desktop: GNOME 3.38.4 tk: GTK 3.24.28 wm: gnome-shell dm: GDM 40.0
Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 80XR v: Lenovo ideapad 320-15IAP
serial: Chassis: type: 10 v: Lenovo ideapad 320-15IAP
serial:
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: UEFI: LENOVO
v: 5RCN30WW date: 10/23/2017
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 26.1 Wh (100.0%) condition: 26.1/30.0 Wh (87.0%)
volts: 8.5 min: 7.5 model: SMP L16M2PB1 type: Li-poly serial:
status: Full
CPU:
Info: Dual Core model: Intel Celeron N3350 bits: 64 type: MCP
arch: Goldmont family: 6 model-id: 5C (92) stepping: 9 microcode: 40
cache: L2: 1024 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 4377
Speed: 796 MHz min/max: 800/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 796 2: 796
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass status: Not affected
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: disabled, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 500 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5a85 class-ID: 0300
Device-2: IMC Networks EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-7:3
chip-ID: 13d3:5a02 class-ID: 0e02 serial:
Display: wayland server: Xorg 1.20.11 compositor: gnome-shell driver:
loaded: i915 note: n/a (using device driver) - try sudo/root display-ID: 0
resolution: <missing: xdpyinfo>
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 500 (APL 2) v: 4.6 Mesa 21.0.2
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Celeron N3350/Pentium N4200/Atom E3900 Series Audio Cluster vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel
alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci bus-ID: 00:0e.0 chip-ID: 8086:5a98
class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.10.30-1-MANJARO running: yes
Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.25 running: no
Network:
Device-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Lenovo
driver: r8169 v: kernel port: 2000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: down mac:
Device-2: Realtek RTL8821AE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: Lenovo driver: rtl8821ae v: kernel port: 1000 bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 10ec:8821 class-ID: 0280
IF: wlp3s0 state: down mac:
Bluetooth:
Device-1: Realtek RTL8821A Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-8:4 chip-ID: 0bda:0821 class-ID: e001 serial:
Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 3 state: down bt-service: enabled,running
rfk-block: hardware: no software: yes address: see --recommends
Drives:
Local Storage: total: 494.41 GiB used: 0 KiB (0.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD5000LPCX-24VHAT0 size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial:
rev: 1A02 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: SanDisk model: Cruzer Blade
size: 28.65 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
serial: rev: 1.00 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
Message: No partition data found.
Swap:
Alert: No swap data was found.
Sensors:
System Temperatures: cpu: 41.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 190 Uptime: 1m wakeups: 668 Memory: 3.67 GiB
used: 1.25 GiB (34.0%) Init: systemd v: 247 tool: systemctl Compilers:
gcc: N/A Packages: pacman: 1202 lib: 293 flatpak: 0 Shell: Zsh v: 5.8
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.04

test -d /sys/firmware/efi && echo efi || echo bios
efi

sudo efibootmgr -v

BootCurrent: 0000
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 2001,2003,2002
Boot0000* EFI USB Device (SanDisk) PciRoot(0x0)/Pci(0x15,0x0)/USB(1,0)/HD(1,MBR,0x0,0x520b88,0x2000)RC
Boot0002* EFI Network 0 for IPv4 (54-E1-AD-EF-74-E5) PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0)/Pci(0x0,0x0)/MAC(54e1adef74e5,0)/IPv4(0.0.0.00.0.0.0,0,0)RC
Boot0003* EFI Network 0 for IPv6 (54-E1-AD-EF-74-E5) PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0)/Pci(0x0,0x0)/MAC(54e1adef74e5,0)/IPv6([::]:<->[::]:,0,0)RC
Boot0007* EFI Network 0 for IPv4 (54-E1-AD-EF-74-E5) PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0)/Pci(0x0,0x0)/MAC(54e1adef74e5,0)/IPv4(0.0.0.00.0.0.0,0,0)RC
Boot0008* EFI Network 0 for IPv6 (54-E1-AD-EF-74-E5) PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0)/Pci(0x0,0x0)/MAC(54e1adef74e5,0)/IPv6([::]:<->[::]:,0,0)RC
Boot0009* EFI USB Device (Generic Flash Disk) PciRoot(0x0)/Pci(0x15,0x0)/USB(3,0)/HD(1,MBR,0x41d9d555,0x800,0x1d4b800)RC
Boot2001* EFI USB Device RC
Boot2002* EFI DVD/CDROM RC
Boot2003* EFI Network RC

sudo parted -l

Model: ATA WDC WD5000LPCX-2 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number Start End Size File system Name Flags
1 2097kB 317MB 315MB ext4 boot, esp
2 317MB 491GB 491GB ext4
3 491GB 500GB 8668MB linux-swap(v1) swap

Model: SanDisk Cruzer Blade (scsi)
Disk /dev/sdb: 30.8GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number Start End Size Type File system Flags
2 2753MB 2757MB 4194kB primary esp

error on this filesystem partition , it should be vfat ( FAt32 ) not ext4

and how can I solve it?

you redo installation

inxi -Fza  :heavy_check_mark:
System: Kernel: 5.10.30-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=es tz=UTC misobasedir=manjaro
misolabel=MANJARO_GNOME_2102 quiet systemd.show_status=1 driver=free nouveau.modeset=1 i915.modeset=1
radeon.modeset=1
Desktop: GNOME 3.38.4 tk: GTK 3.24.28 wm: gnome-shell dm: GDM 40.0 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine: Type: Laptop System: LENOVO product: 80XR v: Lenovo ideapad 320-15IAP serial: Chassis: type: 10
v: Lenovo ideapad 320-15IAP serial:
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: UEFI: LENOVO v: 5RCN30WW date: 10/23/2017
Battery: ID-1: BAT0 charge: 26.1 Wh (100.0%) condition: 26.1/30.0 Wh (87.0%) volts: 8.4 min: 7.5 model: SMP L16M2PB1
type: Li-poly serial: status: Full
CPU: Info: Dual Core model: Intel Celeron N3350 bits: 64 type: MCP arch: Goldmont family: 6 model-id: 5C (92)
stepping: 9 microcode: 40 cache: L2: 1024 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 4377
Speed: 796 MHz min/max: 800/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 796 2: 796
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass status: Not affected
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: disabled, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics: Device-1: Intel HD Graphics 500 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5a85
class-ID: 0300
Device-2: IMC Networks EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-7:3 chip-ID: 13d3:5a02 class-ID: 0e02
serial:
Display: wayland server: Xorg 1.20.11 compositor: gnome-shell driver: loaded: i915
note: n/a (using device driver) - try sudo/root display-ID: 0 resolution: <missing: xdpyinfo>
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 500 (APL 2) v: 4.6 Mesa 21.0.2 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel Celeron N3350/Pentium N4200/Atom E3900 Series Audio Cluster vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci bus-ID: 00:0e.0 chip-ID: 8086:5a98 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.10.30-1-MANJARO running: yes
Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.25 running: no
Network: Device-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 2000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: down mac:
Device-2: Realtek RTL8821AE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter vendor: Lenovo driver: rtl8821ae v: kernel
port: 1000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8821 class-ID: 0280
IF: wlp3s0 state: up mac:
Bluetooth: Device-1: Realtek RTL8821A Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-8:4 chip-ID: 0bda:0821 class-ID: e001
serial:
Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 4 state: down bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: see --recommends
Drives: Local Storage: total: 494.41 GiB used: 6.95 GiB (1.4%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital model: WD5000LPCX-24VHAT0 size: 465.76 GiB block-size:
physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: rev: 1A02 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: SanDisk model: Cruzer Blade size: 28.65 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B serial: rev: 1.00 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Swap: Alert: No swap data was found.
Sensors: System Temperatures: cpu: 41.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info: Processes: 198 Uptime: 2h 11m wakeups: 60414 Memory: 3.67 GiB used: 2.24 GiB (61.1%) Init: systemd v: 247
tool: systemctl Compilers: gcc: N/A Packages: pacman: 1202 lib: 293 flatpak: 0 Shell: Zsh v: 5.8
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.04
sudo parted -l  :heavy_check_mark:  5s 
Model: ATA WDC WD5000LPCX-2 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 983MB 981MB primary fat32 lba
2 983MB 32.4GB 31.5GB primary ext4
3 32.4GB 42.9GB 10.5GB primary linux-swap(v1)
4 42.9GB 500GB 457GB primary ext4

Model: SanDisk Cruzer Blade (scsi)
Disk /dev/sdb: 30.8GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number Start End Size Type File system Flags
2 2753MB 2757MB 4194kB primary esp

i redo the installation and still the same problem i use the comand you send me
any more solutions?

Looks like inxi is showing UEFI but partition table shows ms-dos. Try changing to legacy boot in UEFI BIOS or reinstall using UEFI method.

in your UEFI motherboard

disable secure boot
disable fastboot
disks on AHCI
no legacy
no CSM
UEFI only or others ( not windows )

you should see
UEFI < USB vendor name > < partition 1 > → boot in EFI

recheck before install

inxi -Mxa ( check for UEFI only , not UEFI[legacy] or Bios )
test -d /sys/firmware/efi && echo efi || echo bios
sudo efibootmgr -v

i try the boot legacy and still the same problem

Now the error change i disable secure boot and fastboot and is no legacy

Installation Failed
“Boost.Python error injo b 11bootJoader”"."

Command ‘grub-install–targ et-x86_64-efi -efi-d irectory•/boot/efi -boo t loader-idManjaro -force’
returned non-zero exit status 1.
Installing for x86_64-efi platform.
Could not prepa re Boot variable:Interrupted system call
grub-install:error:efibootmgr failed to register the boot entry:Input/output error.

Traceback:
“File “”/usr/lib/calama res/ od ules/bootloader/mai.n. py”", li.ne 477, tn run"
prepare_bootloader(fw_type)

“File “”/usr/li.b/calama res/modules/bootloader/mai.n .py”", llne 449, in prepare_bootloader Flle “”…st ri.ng…- “”, 1lne 6, i.n …module>"
Clase