Bluetooth scan doesn't show any device

Hello, I’ve recently bought the TBW-108UB network (wireless + bluetooth) adapter from Trendnet and installed the rtl8723bu driver to support it. The wifi works great and the bluetooth seems fine, but scanning for devices yield no result.

Here is some info:

$ inxi --full --verbosity=7 --filter --no-host

System:
  Kernel: 5.10.59-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc 
  v: 11.1.0 Desktop: i3 4.19.1 info: i3bar vt: 1 dm: startx 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A 
  serial: <filter> 
  Mobo: ASUSTeK model: PRIME B550M-K v: Rev X.0x 
  serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 2407 
  date: 07/13/2021 
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 
  model: Logitech MX Keys Wireless Keyboard serial: <filter> 
  charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes 
  status: Discharging 
  Device-2: hidpp_battery_1 
  model: Logitech M720 Triathlon Multi-Device Mouse 
  serial: <filter> charge: 55% (should be ignored) 
  rechargeable: yes status: Discharging 
Memory:
  RAM: total: 15 GiB used: 2.56 GiB (17.1%) 
  RAM Report: 
  permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 PRO 4750G with Radeon Graphics 
  bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 rev: 1 cache: L2: 4 MiB 
  bogomips: 115255 
  Speed: 3786 MHz min/max: 1400/3600 MHz boost: enabled 
  Core speeds (MHz): 1: 3786 2: 1812 3: 1869 4: 4223 5: 1400 
  6: 1400 7: 1400 8: 1400 9: 1895 10: 3709 11: 1400 12: 1400 
  13: 1400 14: 1400 15: 3937 16: 1891 
  Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx 
  avx2 bmi1 bmi2 bpext cat_l3 cdp_l3 clflush clflushopt clwb 
  clzero cmov cmp_legacy constant_tsc cpb cpuid cqm cqm_llc 
  cqm_mbm_local cqm_mbm_total cqm_occup_llc cr8_legacy cx16 cx8 
  de decodeassists extapic extd_apicid f16c flushbyasid fma fpu 
  fsgsbase fxsr fxsr_opt ht hw_pstate ibpb ibrs ibs irperf 
  lahf_lm lbrv lm mba mca mce misalignsse mmx mmxext monitor 
  movbe msr mtrr mwaitx nonstop_tsc nopl npt nrip_save nx osvw 
  overflow_recov pae pat pausefilter pclmulqdq pdpe1gb 
  perfctr_core perfctr_llc perfctr_nb pfthreshold pge pni popcnt 
  pse pse36 rdpid rdpru rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good sep 
  sha_ni skinit smap smca smep ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a 
  ssse3 stibp succor svm svm_lock syscall tce topoext tsc 
  tsc_scale umip v_vmsave_vmload vgif vmcb_clean vme vmmcall 
  wbnoinvd wdt xgetbv1 xsave xsavec xsaveerptr xsaveopt xsaves 
Graphics:
  Device-1: AMD Renoir vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel 
  bus-ID: 0a:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300 
  Display: server: X.Org 1.20.13 compositor: picom v: git-dac85 
  driver: loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting 
  alternate: fbdev,vesa resolution: 1: 1920x1080~60Hz 
  2: 1920x1080~60Hz s-dpi: 96 
  OpenGL: 
  renderer: AMD RENOIR (DRM 3.40.0 5.10.59-1-MANJARO LLVM 12.0.1) 
  v: 4.6 Mesa 21.1.6 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus-ID: 0a:00.1 chip-ID: 1002:1637 class-ID: 0403 
  Device-2: AMD Family 17h HD Audio 
  vendor: ASUSTeK PRIME B450M-A driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus-ID: 0a:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403 
  Device-3: Nam Tai E&E Products or OmniVision Sony Playstation 
  Eye 
  type: USB driver: ov534,snd-usb-audio bus-ID: 3-1:2 
  chip-ID: 1415:2000 class-ID: 0102 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.59-1-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.33 running: yes 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit 
  Ethernet 
  vendor: ASUSTeK PRIME B450M-A driver: r8169 v: kernel 
  port: f000 bus-ID: 09:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
  IF: enp9s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full 
  mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  IF-ID-1: wlp1s0f0u7i2 state: down mac: <filter> 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Device-1: TRENDnet TBW-108UB USB Adapter type: USB 
  driver: btusb,rtl8723bu bus-ID: 1-7:2 chip-ID: 20f4:108a 
  class-ID: e001 serial: <filter> 
  Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 1 state: up 
  address: <filter> bt-v: 2.1 lmp-v: 4.0 sub-v: 8723 hci-v: 4.0 
  rev: b 
Logical:
  Message: No logical block device data found. 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 49.12 GiB (5.3%) 
  ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT1000MX500SSD4 
  size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> 
  rev: 023 scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / size: 899.35 GiB used: 49.12 GiB (5.5%) fs: ext4 
  dev: /dev/sda2 label: N/A 
  uuid: 87557324-30a0-46e1-affb-faca69fcfca2 
  ID-2: /boot/efi size: 299.4 MiB used: 312 KiB (0.1%) fs: vfat 
  dev: /dev/sda1 label: N/A uuid: 91E7-7EA9 
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 16.51 GiB 
  used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 dev: /dev/sda3 label: N/A 
  uuid: 36b4a98d-629c-4911-b7c4-1d4148aa1f18 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 10 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-7:2 info: TRENDnet TBW-108UB USB Adapter 
  type: Bluetooth driver: btusb,rtl8723bu interfaces: 3 rev: 2.1 
  speed: 480 Mb/s power: 500mA chip-ID: 20f4:108a class-ID: e001 
  serial: <filter> 
  Device-2: 1-8:3 info: Logitech Unifying Receiver 
  type: Keyboard,Mouse,HID driver: logitech-djreceiver,usbhid 
  interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 98mA 
  chip-ID: 046d:c52b class-ID: 0300 
  Hub-2: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 
  speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-3: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 3-1:2 
  info: Nam Tai E&E Products or OmniVision Sony Playstation Eye 
  type: Audio driver: ov534,snd-usb-audio interfaces: 3 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s power: 500mA chip-ID: 1415:2000 class-ID: 0102 
  Hub-4: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 3.1 
  speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-5: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-6: 6-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 3.1 
  speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 33.6 C mobo: N/A gpu: amdgpu 
  temp: 27.0 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 365 Uptime: 22m wakeups: 6 Init: systemd v: 248 
  Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1248 
  Shell: Zsh v: 5.8 running-in: tmux: inxi: 3.3.06 
$ systemctl status bluetooth

● bluetooth.service - Bluetooth service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: disabled)
     Active: active (running) since Mon 2021-08-23 20:34:43 -05; 23min ago
       Docs: man:bluetoothd(8)
   Main PID: 1068 (bluetoothd)
     Status: "Running"
      Tasks: 1 (limit: 18335)
     Memory: 2.0M
        CPU: 39ms
     CGroup: /system.slice/bluetooth.service
             └─1068 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd

Aug 23 20:34:43 dpc bluetoothd[1068]: Starting SDP server
Aug 23 20:34:43 dpc bluetoothd[1068]: Bluetooth management interface 1.18 initialized
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/ldac
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/aptx_hd
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/aptx_hd
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/aptx
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/aptx
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/aac
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/sbc
Aug 23 20:34:54 dpc bluetoothd[1068]: Endpoint registered: sender=:1.30 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/sbc
$ rfkill list

2: hci0: Bluetooth
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no
3: phy1: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no

I’m not very experienced with Linux, so please bear with me. Any help is appreciated :^).

2 Likes

https://wiki.archlinux.org/title/Bluetooth#Device_does_not_show_up_in_scan

It still doesn’t find any device

$ sudo hcitool lescan

LE Scan ...
1 Like