After the latest Manjaro update Sweet Home 3D refuses to open

I encountered the following issue this afternoon when I attempted opening Sweet Home 3D normaly:

Clicking on the icon the start program window appeared and the program tab started spinning briefly on the bar, then, disappeared leaving the start window blocked on the screen that I was unable to close. Rebooting does the job of closing the window, but every time I attempt to reopen the application it’s the same problem again.

I currently have 3 kernels, 5.4, 5.10 and 5.15, and I’ve tried to open the application after booting into each kernel, but with no joy, alas…

Any help to resolve this predicament would be much appreciated :crossed_fingers:

Here’s my system output:

System:
  Kernel: 5.10.117-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64
    root=UUID=743ef8d5-abe8-4588-8c91-647ef0e3f9d9 rw quiet apparmor=1
    security=apparmor udev.log_priority=3
  Desktop: KDE Plasma v: 5.24.5 tk: Qt v: 5.15.4 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
    Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: MSI model: H110M PRO-VD (MS-7996) v: 1.0
    serial: <superuser required> UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: 2.B0
    date: 12/15/2016
Battery:
  Message: No system battery data found. Is one present?
Memory:
  RAM: total: 7.66 GiB used: 1.71 GiB (22.3%)
  RAM Report:
    permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU:
  Info: model: Intel Core i3-7100 bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake
    family: 6 model-id: 0x9E (158) stepping: 9 microcode: 0xF0
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
    L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
    L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
  Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/3900 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 bogomips: 31211
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat
    arch_capabilities arch_perfmon art avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt
    cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts
    ept ept_ad erms est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr ht
    hwp hwp_act_window hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs intel_pt invpcid
    invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr mtrr
    nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge pln
    pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand rdseed rdtscp rep_good sdbg sep smap
    smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow
    tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic xgetbv1 xsave
    xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf
    mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Micro-Star MSI driver: i915
    v: kernel ports: active: DP-1,HDMI-A-1 empty: HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:5912 class-ID: 0300
  Device-2: Logitech C920 PRO HD Webcam type: USB
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 046d:08e5
    class-ID: 0102 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: X:
    loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: i915 display-ID: :0
    screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 506x285mm (19.92x11.22")
    s-diag: 581mm (22.86")
  Monitor-1: DP-1 pos: primary model: Samsung SyncMaster serial: <filter>
    built: 2010 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 gamma: 1.2
    size: 477x268mm (18.78x10.55") diag: 547mm (21.5") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 640x480
  Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 pos: primary model: Samsung SyncMaster
    serial: <filter> built: 2010 res: 1920x1080 dpi: 102 gamma: 1.2
    size: 477x268mm (18.78x10.55") diag: 547mm (21.5") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 640x480
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 630 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 22.0.4
    direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio
    vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:a170 class-ID: 0403
  Device-2: Logitech C920 PRO HD Webcam type: USB
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 046d:08e5
    class-ID: 0102 serial: <filter>
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.117-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.51 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 port: e000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp1s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Message: No bluetooth data found.
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Message: No RAID data found.
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 154.75 GiB (16.6%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
    model: WD10EZEX-21WN4A0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter>
    rev: 1A01 scheme: MBR
  Optical-1: /dev/sr0 vendor: HL-DT-ST model: DVDRAM GH24NSD1 rev: LB00
    dev-links: cdrom
  Features: speed: 12 multisession: yes audio: yes dvd: yes
    rw: cd-r,cd-rw,dvd-r,dvd-ram state: running
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.51 GiB size: 915.81 GiB (98.31%)
    used: 154.75 GiB (16.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 label: N/A
    uuid: 743ef8d5-abe8-4588-8c91-647ef0e3f9d9
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found.
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 10 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Device-1: 1-1:2 info: HP OfficeJet 3830 series type: Printer driver: usblp
    interfaces: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 2mA chip-ID: 03f0:e511
    class-ID: 0701 serial: <filter>
  Device-2: 1-5:3 info: Logitech C920 PRO HD Webcam type: Video,Audio
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo interfaces: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    power: 500mA chip-ID: 046d:08e5 class-ID: 0102 serial: <filter>
  Device-3: 1-6:4 info: HP HP Wireless Keyboard Mouse Kit
    type: Keyboard,Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0
    speed: 1.5 Mb/s power: 98mA chip-ID: 03f0:0862 class-ID: 0301
  Device-4: 1-9:5 info: Logitech Nano Receiver type: Mouse,HID
    driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 98mA
    chip-ID: 046d:c526 class-ID: 0300
  Hub-2: 2-0:1 info: Super-speed hub ports: 4 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s
    chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 29.8 C pch: 39.5 C mobo: 27.8 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 182 Uptime: 4h 35m wakeups: 1 Init: systemd v: 250
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1627
  lib: 442 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.16
[kenny@pierre-pc ~]$ ```
1 Like

strange, runs fine on my machine. Maybe try to start it from command line to see some messages. Could be a Java issue?
HP

1 Like

I’ll try to find the appropraite command line arguments(possibly in Manjaro Wiki?) and see how it goes. Thanks for your suggestion @hape :+1:

Arch linux bug report - FS#74474 : [sweethome3d] Fails to launch because JRE 17 workaround not updated for JRE 18

END-USER WORKAROUND: Manually force sweethome3d to call an earlier version of Java by setting the JAVA_HOME environment variable at runtime, e.g.

$ JAVA_HOME=/usr/lib/jvm/java-11-openjdk sweethome3d
4 Likes

@ishaan2479 thanks for your reply. I’m not particularly competent with the terminal but I’ve looked at few of the things in the link you provided.

I entered the command:

sudo JAVA_HOME=/usr/lib/jvm/java-11-openjdk sweethome3d

It opened the application and I got the follwing message :

“Java 3D: implicit antialiasing enabled”

It’s a good start I think. Cheers! :hugs:

1 Like

Also you may try to install the “Flatpak-Version”. It works than.

1 Like

Thanks, I’ll take a peek :wink:

Hi,

I got the same error.
When started from the cmdline the sweethome3d startup script delivers:
%> sweethome3d
Warning: Sweethome 3D actually is not compatible with Java version > 16
Falling back to java-19-openjdk

Obviously something is wrong in the script.

At line33 of the script all available java installations are checked and versions higher than 16 should be skipped.
This fails with an installed java-19 because the script checks for java-17 respectively java-18 only.
For the script to suceed a check for java-19 should be added:
_PREVIOUS_JAVA_VERSION=“$(archlinux-java status | tail -n +2 | sort | cut -d ’ ’ -f 3 | sort -nr -k 2 -t ‘-’ | grep -vE ‘17-|18-|19-’ -m 1)”

Regards
lisna

1 Like

Welcome, @lisna,

FYI I reopened said application an instant ago…and still the same thing. However, I shan’t attempt any under the bonnet “shenanagans”. I installed Room Arranger and at some point I daresay I’ll drop definitively Sweet Home 3D :wink: In the meantime I’ll just have to reboot and get rid of that pesky GUI that is just stuck there and doesn’t open :laughing:

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.